Cary Grant – eleganţa firească precum respiraţia

Ne plac mereu actorii care au prestanţă şi stil. George Clooney, de exemplu, face furori la fiecare apariţie pe covorul roşu. Sunt unii bărbaţi parcă făcuţi pentru costum cu papion sau cravată, pe care le poartă cu naturaleţe, ca pe o a doua piele.

Etalonul suprem al eleganţei nedemodate, chipul iconic din Hollywoodul de Aur, actorul copiat de toţi este carismaticul Cary Grant. Originea englezească şi atenţia la detalii i-au imprimat o alură unică. Actorul cu chipul lui frumos şi condiţie fizică de invidiat – bun înotător, şcolit la exerciţiile de trapez – s-a pliat ca nimeni altul pe genuri în care oricine altcineva ar fi fost exagerat, ridicol. El a fost convingător în drame romantice, fiind partenerul ideal pentru vedetele timpului. Ca şi în thriller-urile maestrului Hitchcock. La fel, în comedii sofisticate, în care nu se jena de gagul fizic. O masculinitate asumată cu graţie, alta decât cea a lui Fred Astaire.

Costumele de stofă, atent realizate la un croitor cunoscut, dunga pantalonilor mereu îngrijită, cravata sau eşarfa, după caz, de la gât, batista discretă ori poate pipa iţite din buzunarul de la piept – toate mereu exact la locul lor potrivit. Imaginea alb-negru face şi mai rafinat un costum cu dungi fine sau unul sare şi piper. Aşa cum colorul pune în valoare şi mai bine forţa, seducţia unui costum albastru. Cu sau fără pălărie (mai mult fără, căci nu îi prea plăceau, chipul frumos nu avea nevoie de acest accesoriu fără de care niciun bărbat nu ieşea din casă). Urmărit de poliţie şi ascuns după o pereche de ochelari – dar cât de sexy şi azi când îl privim. Fumând fără ostentaţie.

El şi numai el poate să cadă îmbrăcat în costum şi să nu fie ridicol. Şi să rămână curat, neatins, ca şi cum tocmai fusese periat şi călcat. El este singurul cu atâta lipici şi în deceniul 3, ca şi în 6 la o distincţie şi mai aşezată. Şi, între aceste coperţi, Blonde Venus cu Marlene Dietrich şi Şarada alături de Audrey Hepburn, o carieră şi viaţă fără rabat făcut eleganţei. Desigur, apariţia la început alături de planturoasa Mae West cea slobodă la gură (ei îi aparţine celebra replică legată de el – If He Can Talk, I’ll Take Him!) a fost o trambulină spre celebritate.

Câteva filme de-ale sale sunt repere în istoria filmului universal, pline de exemple de atitudine relaxată, cool, de şarm urban: Poveste din Philadelphia din 1940, cu el într-un triunghi comic şi vorbăreţ, His Girl Friday ca şef agitat şi jurnalist în fugă după ştirea zilei, excelentul, atât de modernul şi astăzi în joc şi umor (mai negru,așa) Arsenic şi dantelă veche, Notorius în smoking cu un rol dramatic în poză şi, mai ales, La Nord prin Nord-Vest al maestrului Hitchcock, cu scenele lui atât de des citate de cultura pop.

Este greu să eclipsezi o vedetă feminină, în general, dar cu atât mai greu era când ele purtau în exces mătase, pene, decolteuri, mănuşi, pălării sofisticate şi bijuterii. Şi, cu atât mai mult, Cary Grant stă în cadru, cuminte, concentrat şi nu îţi poţi lua ochii de la el. Smokingul de la petrecerile din oraş sau doar un costum – cu sau fără vestă – strălucesc pe el fără o cută.

Actorul cu ochi de catifea este chintesenţa stilului, rafinamentului şi a acelei stăpâniri de sine care dă bine indiferent dacă personajul este aristocrat sau nu, dacă e vorba de rol sau o pauză între filmări. Stilul impecabil este eticheta care îi aparţine, care-l defineşte. Vedetă foarte îndrăgită a timpului său, exemplu al zilelor noastre pentru o apariţie de dorit, perfectă.

Lasă un răspuns