Top 10 cele mai bune filme SF ale tuturor timpurilor

1. 2001: Odiseea spaţială

Filmul din 1968 al lui Stanley Kubrick, ecranizare după romanul lui Arthur C. Clarke, rămâne cel mai uluitor, mai criptic, mai fascinant vizual din toată istoria de gen. Un monolit negru bizar, robotul Hal cu revolta lui, muzica lui Strauss pe imensitatea spaţiului, atât de des parodiată sau imitată după aceea, finalul cu un fetus care încă cere decodări de la noile generaţii încheagă un tot fascinant despre evoluţia umanităţii.

2. Blade Runner

Filmul care pune pe ecran neo-noir-cyberpunk-ul, care aduce ploaia şi tristeţea în SF, muzica lui Vangelis – nominalizat la Globul de Aur în 1983 pentru Cea Mai Bună Coloană Sonoră – pentru totdeauana. Maşinile cu suflet nu au arătat niciodată aşa de de sexy, de senzuale – Sean Young cu pieptănătura ei ca din anii 40 poate în cel mai bun rol al carierei, plus Rutger Hauer în cel mai celebru rol al său. Acesta este SF-ul după care, ca şi Matrix mulţi ani mai târziu, cinema-ul nu a mai fost la fel. Nici nu putem să bănuim câte filme, seriale tv, jocuri video îi datorează filmului sursa de inspiraţie pentru atmosferă şi aspectul vizual.

3. Solaris

Filmul lui Andrei Tarkovski, după deja uluitoarea carte a lui Stanislaw Lem cu personaj un ocean care gândeşte, simplu, fără sentimentalisme sau efecte, rămâne tulburătoare poveste despre umanitatea din noi, despre suflet. Pierduţi în imensitatea spaţiului, nu contează aici exteriorul, ci ce li se întâmplă celor de pe staţia spaţială ispitiţi cu dorineţele lor cele mai arzătoare, acum materializate. Dar poate oare o clonă să fie identică cu originalul? Să aibă toate amintirile şi trăirile acestuia? Filmul lui Tarkovski te pune pe gânduri.

4. Star Wars

Basmul modern translat în galaxii îndepărtate, un univers plin de nave, arme şi gadgeturi nemaivăzute până atunci, începutul unei serii cu adevărat legendară. Este saga iniţiatică a tânărului Luke Skywalker, cel care pleacă la drum în căutarea propriei sale prinţese, Leia, pe care a văzut-o cerând ajutor. Ştim cum începe – „Obi-wan kenobi, ajută-mă, tu eşti singura mea speranţă”.

Muzica de început ne dă şi azi fiori şi bucurie de fiecare dată. Desigur, ca şi prezenţa lui Han Solo (Harrison Ford), de ce să nu recunoaştem…

5. Metropolis

În ani cu atâta tehnologie şi 3D, cu efecte care taie respiraţia, poate că e ciudat să punem aici un film mut din 1927. Filmul lui Fritz Lang rămâne însă în istorie pentru primul robot, o femeie cu carcasa ei metalică ce se transformă sub ochii noştri. Splendid film expresionist, cu scene şi azi celebre, care stau încă ca frumuseţe vizuală în picioare, vorbeşte despre manipulare, ştiinţa care poate să fie scăpată din mână, cum vor tot fi filme pe subiectul acesta de acum înainte.

6. Avatar

Film perfect de IMAX – de altfel primul care a rulat la noi în acest format -, cu idei şi detalii de o nespusă încântare vizuală, un univers paralel şi o morală ecologică şi pro-prietenie între oameni şi pentru această mărgică albastră care ne poartă. Titlul filmului lui James Cameron este dat de alter-ego-ul de simulare al soldatului american rănit pe îndepărtata Pandora, care reuşeşte astfel cu acest dublu să trăiască sănătos şi fericit printre nativi. Cameron creează un univers cu totul original, plin de detalii şi de trimiteri la triburile nativ americanilor. Dincolo de povestea de dragoste rămâne ideea şi tehnologia din ambele lumi, cele care pun filmul pe un loc respectabil.

7. Al 5-lea element

Nu putea să lipsească francezul Luc Besson din aşa top. Regizorul dăduse lovitura în 1994 cu Leon şi acum toată lumea aştepta să vadă cu ce mai vine nou. Şi iată-l în 1997 cu o poveste scrisă de el, cu universul său, cu morala că Iubirea învinge tot, cu oraşul acela futurist tras din Blade Runner, dar care reuşeşte să fie altfel şi el. Leeloo – fiinţa supremă în costumaşul ei de latex portocaliu (Milla Jovovich) ne rămâne în suflet, filmul rezistă la multiple revizionări, iar scena de operă a Divei Platalaguna pentru totdeauana în inima noastră. Cel mai scump film realizat vreodată în Franţa, 70 de milioane de dolari, şi singurul făcut după modelul fastuos hollywoodian şi prezentat în deschiderea Festivalului de la Cannes în 1997. Un delir în imagini futuristice, o explozie de culori vii cu ajutorul cărora a fost creat un oraş al viitorului. Celebrul creator francez, Jean Gautier, un ins la fel de extravagant ca şi personajele, semnează vestimentaţia actorilor. Sigur, contează mult şi doza mare de umor, ca şi prezenţa în cadru a lui Bruce Willis.

8. Creatura/ The Thing

Cine a spus că SF-ul trebuie să fie neapărat luminos, cu poveste de dragoste şi curiozitatea temerară de a cuceri spaţiul? John Carpenter ne demonstrează în 1982 că se poate pleca de la premiză SF – o navă spaţială care se prăbuştşe în gheţurile Antarcticii – şi care să devină cel mai de succes şi mai influent film horror al ultimelor 3 decenii. Detaliile, suspansul, montajul în cadru şi de sunete fac şi azi din acest film un reper.

9. Wall-E

Chiar dacă sunt şi alte animaţii care se petrec în spaţi şi ne plac mult-mult – ştiţi, da Tresure Planet sau Titan A.E, da? – trebuie să cedem în faţa acesteia, perfecte, o încântare pentru toate vârstele, o morală înaltă, pozitiv şi plin de speranţă. Micul robot compact care dă titlul, umil şi practic, cu dragostea lui pentru lucrurile vechi – ştiu americanii să-şi valorifice la maxim trecutul cultural – ajunge cu uşurinţă la sufletele tuturor. Trimiterile la scenele din clasicul Hello, Dolly – una din bilele albe ale film cu scenariu reuşit.

10. Minority Report

Pentru că dintr-un top cu filme SF nu putea să lipsească maestrul Spielberg. Şi, dacă tot nu am pus altele de la el – E.T. sau Întâlnire de gradul trei -, rămâne acesta ca nivel de tehnologie, de fluenţă a cadrelor cu efecte, de convingătoare poveste umană, emoţionantă, povestea despre prevenirea crimelor cu câteva secunde înainte de a se produce imaginată de maestrul genului, Philip K. Dick, este aici pusă în imagini la superlativ. Distribuţia este la fel de convingătoare ca efectele, Tom Cruise ca protagonist şi, mai ales, Samantha Morton, creatura cu viziuni din poveste, alcătuind un tandem bun, care place la revizionări.

Lasă un răspuns