Top 5 Ridley Scott

El este cineastul britanic cu solide studii de artă plastică, cel care a inovat în aproape toate genurile cinematografice – şi a performat mai ales în genul SF. Dueliştii şi acum cu scene antologice, SF-ul de clasă A – Blade Runner, Alien, Marţianul cu umorul lui, fantasy – aţi văzut Legend? O să îl îndrăgiţi pe Tom Cruise tânăr -, filmul poliţist – Cineva care să mă apere, Hannibal, Gangster american, filmul feminist – Thelma şi Louise, peplum – Gladiatorul, filmul epic, istoric -la nimeni nu flutură flamurile ca la el – 1492- Cucerirea Paradisului, Regatul Cerului, Robin Hood, Exodus.
El este dintre norocoşi, acei câţiva cineaşti care pot să realizeze remake la propriul film şi, ca şi George Lucas, să meargă mai departe cu o franciză devenită clasică, legendară, cum este Alien.

1. Blade Runner
Filmul care pune pe ecran neo-noir-cyberpunk-ul, care aduce ploaia şi tristeţea în SF, muzica lui Vangelis – nominalizat la Globul de Aur în 1983 pentru Cea Mai Bună Coloană Sonoră – pentru totdeauana. Maşinile cu suflet nu au arătat niciodată aşa de de sexy, de senzuale – Sean Young cu pieptănătura ei ca din anii 40 poate în cel mai bun rol al carierei, plus Rutger Hauer în cel mai celebru rol al său. Acesta este SF-ul după care, ca şi Matrix mulţi ani mai târziu, cinema-ul nu a mai fost la fel. Nici nu putem să bănuim câte filme, seriale tv, jocuri video îi datorează filmului sursa de inspiraţie pentru atmosferă şi aspectul vizual.

Blade-Runner-1982-Poster

2. Dueliştii
Filmul său de început ca regizor de lungmetraj, din 1977, a fost acest film de epocă, de război şi de răzbunare care va cristaliza stilul şi flerul de lucru cu actorii, din care ştie mereu să scoată ce au ei mai bun. Marea majoritate au devenit vedete după întâlnirea cu el, aici Harvey Keitel şi Keith Carradine perfecţi. Cei doi sunt husari în timpul războaielor napoleniene. Este aici un ochi foarte atent pentru epocă, pentru costum, pentru noroiul care dă veridicitate şi plus de emoţie dramatică.

19533041.jpg-r_1280_720-f_jpg-q_x-xxyxx

3. Alien
El dă tonul în 1979, el este cel care s-a bătut cu studioul pentru machetele şi colaborarea cu H.R.Giger, artistul care va defini aspectul creaturii pentru toată seria. Flerul său l-a condus la buna ideea de a avea o eroină ca protagonistă, puternică, supercurajoasă şi asta chiar a uimit, a plăcut. Şi, chiar dacă celelalte continuări – a lui Cameron sau David Fincher – sunt mai cunoscute, vizionate şi difuzate, contează cine a gândit un univers cu aspect minimalist, industrial, a iniţiat cu atâta originalitate un proiect, cu colosal succes. Filmul acesta al lui are încă scene antologice.

961451_orig-676x446

4. Thelma şi Louise
Iată filmul care deschide deceniul 9 cu un tandem de două femei pe fugă. Un road-movie altfel, emoţionant şi puternic film feminist fără stridenţe, două actriţe cu lipici – Susan Sarandon şi Gena Davis – şi un actor la debut, torid la bustul gol, adică Brad Pitt care-şi începe ascensiunea. Acest film realist devine peste noapte aproape un succes şi îi aduce regizorului prima sa nominalizare la Oscar. Ridley Scott ştie cum şi ce să scoată de la personaje feminine puternice. Finalul, cu locotenetul de poliţie Harvey Keitel alergând, unul des citat.

Thelma-and-Louise

5. Gladiatorul
Ridley Scott ia de ici şi de colo din filmele de epocă – puţin din Spartacus, câte ceva din Caligula, cun pic din Ben-Hur sau Căderea Imperiului Roman – şi revigorează un gen – peplum – care părea mort. Filmele în togă şi sandale au fost în mare vogă în anii 50-60, dar iată că el ştie să ducă genul în era digitală. Roma lui antică, cu acel Colosseum peste care trec păsări în zbor a uluit nu numai grupul de gladiatori veniţi să moară acolo, ci public larg de pretutindeni. Povestea generalului care ajunge să lupte în arene îl face vedetă pe Russell Crowe, iar muzica lui Hans Zimmer memorabilă, cu succes de casă. Acesta este filmul care îi aduce nu numai succes comercial, ci şi cinci premi ale Academiei Americane de Film, adică Oscar pentru Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Actor în Rol Principal, Cele Mai Bune Costume, Cele Mai Bune Efecte Vizuale, Cel mai Bun Montaj de Sunet.

frases-de-cine

Lasă un răspuns